måndag 17 november 2008

Timbro har ny idé för kvinnofälla

Upphör aldrig att roa och oroa mig hur inskränkta idologiskt programmerade nyliberaler på Timbro fortsätter spotta ur sig enkelspåriga floskler som om det fortfarande vore 1983. Nu skriver Billy en artikel på Newsmill där han ondgör sig över hur mycket arbetstid företagen missar när småbarnsföräldrar smiter iväg för att hämta barn på dagis. För att visa att han minsann är progressiv föreslår han företagsdagis som ett botemedel. Okej, idén är inte helt dum, men hela resonemanget vilar på ett gungfly:

1. Småbarnsföräldrar må vara mindre flexibla i sina arbetstider, men å andra sidan är de ofta mer fokuserade på sin uppgift när de väl är på plats. Ensamstående utan barn tenderar dels att ta på sig alltför många sidouppdrag som splittrar deras fokus. Småbarnsföräldrar vet att de har begränsat med tid och schemalägger den bättre - de drar heller inte ut på att bli klara, eftersom de vet att de inte har mycket till spelrum, så de lämnar in uppgiften i tid medan icke-föräldern fortfarande letar mer material och ångrar att han/hon accepterade två andra rapportarbeten samtidigt.

2. Företagsdagis kan vara en god idé om det inte vore för att många barn har TVÅ föräldrar (minst), som kanske inte jobbar på samma plats. Om den ena föräldern jobbar där dagis finns kommer hon - medge att du förutsätter att det ansvaret ligger på mamman Billy - inte bara var den som ansvarar för både hämtning och lämning, utan dessutom alltid vara den som kontaktas först om barnet blir sjukt under dagen. Kvinnofälla är bara förnamnet på förslaget - arbetsgivarna kan lugnt luta sig tillbaka och fortsätta särbehandla kvinnor eftersom papporna, som börjat visa oroväckande trender för att ta ansvar för sina barn, kommer hindras från att ta lika stort ansvar för barnen.

Däremot borde det bli enklare för föräldrar som bor i mindre orter utanför storstäderna att få sina barn på dagis centralt i närmaste tätort. Jag har kollegor som bor i hus en bra bilväg från staden som gärna skulle ha sina barn lite mer centralt så att de slipper lämnas så tidigt och hämtas så sent. De har olika arbetsplats, men båda jobbar centralt. Tyvärr får inte dagispengen flyttas över kommungränsen, så de har fått avslag. Det är inte företagen som ska bygga ut förskoleverksamheten - det är kommunerna. Särskilt tätortskommunerna.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag 13 november 2008

Åter i grottekvarnen

Tillbaka.
Försökte åka bort ett tag för att få lite skrivande avklarat. Skrev lite. Fick inte så mycket avklarat.

Suck.

Tillbaka på arbetsplatsen får man väl vara glad att de kommer ihåg att jag finns, för allt anant jag bett om har de glömt bort. Ansökan om pengar, om stöd, om undervisningstid.

Fick av en slump höra att Påläggskalven, som inte kan ett smack om html, java-kod eller hemsidor, handplockats för arbetsgruppen för den nya hemsidan för institutionen.