måndag 17 november 2008

Timbro har ny idé för kvinnofälla

Upphör aldrig att roa och oroa mig hur inskränkta idologiskt programmerade nyliberaler på Timbro fortsätter spotta ur sig enkelspåriga floskler som om det fortfarande vore 1983. Nu skriver Billy en artikel på Newsmill där han ondgör sig över hur mycket arbetstid företagen missar när småbarnsföräldrar smiter iväg för att hämta barn på dagis. För att visa att han minsann är progressiv föreslår han företagsdagis som ett botemedel. Okej, idén är inte helt dum, men hela resonemanget vilar på ett gungfly:

1. Småbarnsföräldrar må vara mindre flexibla i sina arbetstider, men å andra sidan är de ofta mer fokuserade på sin uppgift när de väl är på plats. Ensamstående utan barn tenderar dels att ta på sig alltför många sidouppdrag som splittrar deras fokus. Småbarnsföräldrar vet att de har begränsat med tid och schemalägger den bättre - de drar heller inte ut på att bli klara, eftersom de vet att de inte har mycket till spelrum, så de lämnar in uppgiften i tid medan icke-föräldern fortfarande letar mer material och ångrar att han/hon accepterade två andra rapportarbeten samtidigt.

2. Företagsdagis kan vara en god idé om det inte vore för att många barn har TVÅ föräldrar (minst), som kanske inte jobbar på samma plats. Om den ena föräldern jobbar där dagis finns kommer hon - medge att du förutsätter att det ansvaret ligger på mamman Billy - inte bara var den som ansvarar för både hämtning och lämning, utan dessutom alltid vara den som kontaktas först om barnet blir sjukt under dagen. Kvinnofälla är bara förnamnet på förslaget - arbetsgivarna kan lugnt luta sig tillbaka och fortsätta särbehandla kvinnor eftersom papporna, som börjat visa oroväckande trender för att ta ansvar för sina barn, kommer hindras från att ta lika stort ansvar för barnen.

Däremot borde det bli enklare för föräldrar som bor i mindre orter utanför storstäderna att få sina barn på dagis centralt i närmaste tätort. Jag har kollegor som bor i hus en bra bilväg från staden som gärna skulle ha sina barn lite mer centralt så att de slipper lämnas så tidigt och hämtas så sent. De har olika arbetsplats, men båda jobbar centralt. Tyvärr får inte dagispengen flyttas över kommungränsen, så de har fått avslag. Det är inte företagen som ska bygga ut förskoleverksamheten - det är kommunerna. Särskilt tätortskommunerna.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Billy McCormac sa...

Hej!
Bra inlägg och helt klart intressanta motargument -- särskilt v g möjligheten att flytta dagispeng över kommungränsen. Och nej, jag menar självklart inte att mamman ska ta det största ansvaret för barnen. (Själv tar jag i stort sett all hämtning och lämning på skola och dagis eftersom min sambo har konstiga arbetstider.)
Jag ser mitt förslag som en komplement till dagens system -- inte en ersättning. Det kan funka för vissa, men kanske inte alla. Min stora förhoppning -- förutom att vissa småbarnsföräldrar skulle kunna ha mer tid tillsammans med sina barn -- är att företagsdagis skulle avlasta kommunen och samtidigt höja statusen (och lönen) för förskolelärare och barnpedagog.
Återigen, tack för ditt inlägg. Du har gett mig en hel del att fundera på. Dagens debatt handlar alltför lite om våra yngsta barn.
Allt gott,
Billy McCormac

Maria Vosa sa...

Någon har utexaminerats från företagskursen i netikett med MVG... ;-)

Jag tänker ta dig på ditt ord att du åtminstone kommer refletera över mina farhågor med ert förslag och därför klargöra mig ytterligare: Det finns idag allt fler fäder som tar stort ansvar för småbarnen. Men jag är extremt skeptisk till att företagsdagis främst kommer utnyttjas av män - det troliga är att sådana i den stora majoriteten av fallen kommer användas av kvinnliga anställda.

Billy McCormac sa...

Hej igen, Maria.
Vi kommer aldrig att veta om papporna utnyttjar företagsdagis om man inte ge det ett försök. Döm inte ut oss i förväg. Jag tror att många pappor skulle nappa. Skulle inte det vara intressant med ett pilotprojekt i någon kommun?
Billy

Maria Vosa sa...

Pilotprojekt? Som vårdnadsbidraget?
Tycker det finns bättre saker att satsa pengar på. Men om företag vill dra igång dagis så har de ju samma möjlighet som alla andra att söka tillstånd. Det är inget som hindrar dem. Så idén får väl säljas in till dem om ni på timbro tycker den är så bra.

Som jag även skrev i mitt inlägg tror jag du tänker fel i själva grundidén att företag förlorar på att ha småbarnsföräldrar anställda.

Billy McCormac sa...

Hej igen Maria!
Ville tipsa om ett arrangemang vi håller i nästa vecka. Framtidens förskola. Hoppas du kan komma, och tveka inte att vidarebefodra inbjudan till andra.

http://www.timbro.se/viewEvent.aspx?id=143

Bästa häsningar,
Billy