måndag 27 augusti 2007

Sabotera arbetsplatsen. Chefsteknik 5p, Del 3

Dags för omgång tre i vår distanskurs i att lyckas i arbetslivet genom att bli en katastrofal chef. Nedanför följer några enkla knep för att du ska kunna ta långluncher och yoga-kurser utan att riskera hamna efter i karriären.

Tidigare kursdelar: Moment 1, Moment 2

Moment 3: Din enda ambition ska vara Du!

  1. Out of Sight, Out of Mind. Öva dig i att vara positiv och uppmärksam inför den anställda, för att genast sudda alla beslut och löften från medvetandet när de gått genom dörren.
  2. Finns det potential för mängder av givande projekt på din arbetsplats? Se till att potentiella partners aldrig får tid, plats eller möjlighet att träffas och arbeta fram ett förslag.
  3. Om några mot förmodan rycker upp sig och börjar planera något så måste Du se till att uppmuntra alla idéer på planeringsstadiet, bara för att dra ut på det i oändlighet så att de inblandade antingen hinner byta jobb eller lägga ned allt i protest.
  4. Lämna över alla förtroendeuppdrag och maktpositioner till individer du är säker på har minst lika lite ambitioner som du själv – deras enda ambition ska vara att säkra sin anställning genom att aldrig utmana chefer eller ifrågasätta direktiv.
  5. Oroa Dig inte för att det kan skada din karriär om Du aldrig åstadkommer något konkret och varaktigt, eller regelbundet får katastrofalt usel utvärdering från Dina underlydande – i slutändan är det enda som avgör din framtida befordran hur hur mycket Du slickat uppåt.
  6. Ha också samma policy mot Dina underlydande: De som kritiserar, ifrågasätter, kommer med konstruktiva förslag, eller helt enkelt gör en värdefull och effektiv insats på jobbet ska ignoreras. De som utan minsta tecken på egen tankeverksamhet köper alla programförklaringar (eller brist på detsamma), och vars huvudsakliga mål i livet är att insulera dig från omgivningen, ska konsekvent få positiv särbehandling.
  7. Vänd kappan efter varje politisk/trendig bris – varför ha en egen tanke om någon annan kan tänka åt Dig.
  8. Du behöver absolut inte sätta dig in ordentligt i vad trenden innebär i praktiken – tvärtom är detta bara hindrande. Omdefiniera kodbegreppen efter eget huvud så de passar Dina egna ambitioner och stundens behag.
  9. Fastna gärna för begrepp och forskningsrön som redan är passé och framställ dem som högaktuella. På så sätt undviker Du definitivt att utveckla arbetsplatsen, eftersom Du i realiteten tvingar alla att stå och stampa på samma fläck.
  10. Om mot all förmodan ett kreativt och givande projekt drivs igenom, trots Dina upprepade försök att sabotera det, så ska Du omedelbart ta äran för det i alla möjliga sammanhang.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: