onsdag 29 augusti 2007

Leijonborg kvar - och de som firar är...

Lite bättre idag - solen sken från en klarblå hösthimmel imorse, luften var kall och krispig. Per lämnade ungarna på dagis och för en gångs skull slutade det inte i gråt och förtvivlan. Direkt vid ankomst hade en av flickorna sprungit fram till Ida och frågat om de skulle leka - första gången! Hurra!

Men säg det silvermoln som inte har en mörk rand undertill:
Lars Leijonborg blir högskole- och forskningsminister.
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh!!!
Driver ni med oss???
Hatar ni oss!!??
Är det verkligen rätt signal att ge omvärlden om man samtidigt säger att man ska satsa på Sveriges forskning?
Fast å andra sidan, mannen är ett vandrande, bräkande bevis på vikten av kvalitetssäkring av högre utbildning så att inte vem som helst slinker igenom...

Kan knappt bärga mig att höra söndagens inslag på Public Service i P1 - de brukar göra en lysande Leijonborg och firar troligen nyheten om hans fortsatta anställning av staten med champagne.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Berra sa...

Maria, du vräker ur dig påståenden som du inte ens försöker bygga under.

Ditt eget inlägg säger mycket mer om vikten av att kvalitetssäkra den högre utbildningen, om du nu har en sådan, än dina högst privata och tydligen känslomässiga reaktioner på Lars Leijonborgs nya position i regeringen.

Maria Vosa sa...

Berra - min blogg utger sig inte på något plan för att vara en objektiv nyhetsrapportering. Det ÄR mina personliga tankar och reaktioner kring aktuella händelser.

Men vill du ha detaljer så:

Leijonborgs senaste briljanta idé för att få studenterna att avsluta sina studier i tid var att ge dem en pengabonus om de gjorde det. Ett förslag som fick en nästan enig Studentkår (som innehåller representanter från alla politiska inriktningar) att ge kollektiv tummen ner. Som de då påpekade så hamnar en del efter tidsplanen inte pga att de "gillar högskolelivet för mycket" (Herr L's personliga åsikt), utan för att de måste arbeta extra för att få pengarna att räcka till - särskilt nu när man inte ens har rätt till inarbetad a-kassa under sommarmånaderna. Bara studenter med föräldrar som kan bidra till underhåll kan klara sig utan problem. (Jag har själv endast klarat mig tack vare min medelklassföräldrars goda ekonomi). Att då belöna dem (oss) med bonuspengar hör hemma på 1800-talet. Att Lejíjonborg tillåts vara en betalande medlem av ett så kallat liberalt parti är ett skämt.

Nämn ett (1) bra förslag Leijonborg lagt fram om högskolan/universitetet