fredag 24 augusti 2007

Bloggar och media - en liten tidningsanka (eller kanin)

Har ju varit lite gnäll från media om bloggare - dålig svenska, ointressanta inlägg, tyckanden, ytligt... Snacka om att kasta sten i glashus i min mening.
För det första så är inte alla bloggar alltid till för att "konkurrera" med media - bara medianer själva tror att världen snurrar runt dom och deras yrkesval. För många är det helt enkelt mer personliga diskussionsforum och ett sätt att bygga upp ett kontaktnät.
Sen är det min personliga åsikt att om något ska kunna rädda dagstidningen så är det just bloggarna. Nu när så många kommenterar och diskuterar det de dagligen läser i tidningen så gäller det att hänge med, se vad som händer. En artikel blir plötsligt 10ggr mer intressant i min mening när man ser en liten blogg-lista invid med kommentarer. En vanlig diskussion på tidningens hemsida har en del övrigt att önska. Där blir inläggen alltid korta och ensidiga. Dessutom kan ett blogginlägg alltid bedömas lite utifrån vad man ser av tidigare inlägg på sidan, presentationen av personen osv. Länkar och fördjupningar blir plötsligt långt mer tillgängligt.

Har börjat kolla upp långt fler tidningar efter det att jag klickat mig in på bloggportaler och sökt på intressanta ämnen.

Sen är ju bloggarna ett roligt sätt att tvåla till journalister som varit slarviga med research eller helt enkelt bara korrektur. I DN i morse meddelades att Bamse-tidningen är undantagen den kommande journaliststrejken (heja!). En lite lättsam tolkning Camilla Jacobsson gav sig på var att det var pga ett tidigare nummer där Bamses fru Brummelina(!) blir arg på kapitalisten Krösus och ger ut en egen tidning. Nu på nättidningen kan man se att hon fått påpekat för sig att Bamses fru faktiskt heter Brummelisa och har också ändrat det i texten. Se där, en till fördel med nättidningar.

Nu återstår bara ett problem: Det var inte Brummelisa, utan Lille Skutts fru Nina Kanin som i affekt startade en egen tidning. Men hon är ju ändå så nära affilierad med Bamseklanen att teorin kan kvarstå...

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Karin sa...

Så hon hade gjort ett ännu grövre faktafel än att stava ett namn fel! Kan nästan känna mig riktigt upprörd nu. =) Slutade dessvärre läsa Bamse för några år sedan så jag har missat tyvärr missat denna berättelse.

Maria Vosa sa...

Fördelen med att vara småbarnsförälder...
Mycket Bamse blir det ;-)

Karin sa...

Hm. Får fixa en prenumeration till mina syskonbarn så jag kan hålla mig uppdaterad...