måndag 15 oktober 2007

Det dunkelt tänkta är det dunkelt lärda

Världen är ur led. I ungefär samma vända som vårt lands beslutsfattare tog konsekvensen av den separation som egentligen borde finnas mellan stat och religion och avskaffade Svenska Kyrkans priviligierade position, så infördes en svepande och naiv friskolereform. Att sossarna, förespråkare för yttrandefrihet, solidaritet och överbyggande av klassklyftor (på pappret iallafall) hjälpte till att driva igenom detta är en skamfläck på deras historia. Från borgerligt håll föresvävade guldskimrande marknadsanpassade elitskolor fria från vardags-patrasket. Från vänster, mest miljöpartistiskt håll, fanns rosenskimrande antroposofiska och montessoriska utopier av kreativa undervisningsmiljöer. Enstaka exempel på både det ena och det andra finns kanske, men priset vi som samhälle fått betala är alltför högt. Kommunala skolor som fortsätter att ta emot de flesta av problembarnen och de svaga har ingen möjlighet att konkurrera. Och så var det de religiösa friskolorna.

Som vem som helst kunde räkna ut med tårna så var det de religiösa grupperna som verkligen hoppade på friskoletåget. Naiva byråkratiska formuleringar om att man inte får diskriminera sökanden uppvägde naturligtvis inte den ideologiska isolering barnen till frälsta föräldrar utsätts för. Vem sätter sitt barn i en friskola tillhörande Livets Ord, baptisterna, Plymothbröderna eller shia-islam som inte delar dessa värderingar? Även om läroplanen ska följas så genomsyras naturligtvis hela miljön av inskränkthet som inte längre kan uppvägas genom att barnen och ungdomarna möter och lär känna oliksinnade. Grundpelaren för hela det demokratiska samhället, att man ska förstå och respektera olika synvinklar, undermineras som en sandig strandkant av vårfloden.

Nu har borgarna (borgarna!) kommit överens om att sätta hårdare press på de religiösa friskolorna, ingen tillstymmelse av religion utanför religionsundervisningen. Hårdare påtryckningsmedel i form av böter och snabb nedläggning av verksamheten. Jan Björklund lider i alla fall inte av den ryggrad av gummi hans företrädare har, och det uppskattas i nuvarande läge. Men det förhindrar inte att hela idén med en skola organiserad av religiösa församlingar är förkastlig. Att ordna friskolor baserat på pedagogiska program må vara accpetabelt, men tänk om socialdemokraterna ville ordna en skola utifrån sitt partiprograms värdeförklaringar. Ramaskri. Men för mormonerna är det okej...

Jag vet inte om det är moralpanik, naivitet eller bara en önskan om att bli av med dom, som får politikerna att tycka att det är okej att ha religiösa friskolor. En vuxen kan välja vilken religion han/hon vill bekänna sig till. Ett barn har rätt, grundlagsskyddad RÄTT att få en demokratisk undervisning med så pass höga krav på opartiskhet man kan kräva av utbildade människor.
Som en parentes är det intressant att notera:
  1. DN slår upp nyheten högst upp på nätbilagan nu på morgonen
  2. SVD gömmer den under en liten notis nere på inrikes.
  3. DN illustrerar med bilder på mörkhyade muslimska barn, inte på blonda rosenkindade kristna barn – som vanligt. När vi säger religiös menar vi muslimsk. Extra absurdt blir det när deras eget bildspel inleds med informationen att det finns 9 muslimska friskolor och 60 kristna friskolor i Sverige!
Sen ska vi inte ens gå in på det absurda med att skolledningar kan tjäna pengar på barns undervisning. Varje öre av överskott ska gå till förbättrad undervisning, ny litteratur, nya redskap och/eller högre lärarlöner. Allt annat är vidrigt och sjukt.

Dagens skratt kommer från Finland, där en bilförare på väg av Åbofärjan upptäcker en alkoholkontroll, vänder bilen i panik och kör av kajen. Han klarade sig, men jag tror inte han kom undan nykterhetskontrollen...


Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Ellen sa...

Tänkte bara säga att jag har läst din blogg några gånger nu. Hittade hit när du skrev om Lindenbaums senaste. Många kloka tankar som jag känner igen mig i. När det gäller friskolor så tänker jag att det inte skulle behövas konkurens eftersom ALLA skolor skulle vara lika bra! Återkommer säkerligen.

Maria Vosa sa...

Hej Ellen. Tack för de orden, de värmer och det kan behövas i höstrusket.
Kul att se din blogg också, ska hålla koll på den själv.