lördag 22 september 2007

Gott skratt och bra barnböcker

Man kan alltid lita på Berglin att sätta fingret på samhällspulsen i allmänhet och akademiska världen i synnerhet:

Från Svenska Dagbladet idag lördag.

Hittade även en recension av Pirja Lindenbaums nya barnbok där "Kenta och barbisarna" där hon med sin fenomenala förmåga att med språk och teckningar ställa många etablerade berättarknep på huvudet. Det är sällan förunnat småbarnsföräldrar att hitta författare som är lika älskade av båda generationerna och jag blir speciellt glad över att Pirja vänt sitt knivskarpa barnasinne mot könsrollerna - i dubbel bemärkelse! (det finns en spinn på det hela...)

Nu gäller bara att köpa in exemplar till alla landets förskolor och tvinga fröknarna att läsa dom!!!

Ibland känns det som man är i skarven på gammalt och nytt när man har småbarn i dagens samhälle. Å ena sidan är det trevligt med barnprogram och böcker som går ut på att flickor minsann kan spela boll och leka riddare lika bra som pojkar - men det absurda är att när man verkligen slår på trumman för detta så etablerar man samtidigt det motsatta. För min 5-åriga tjej har det aldrig riktigt existerat någon annan övertygelse - såklart att flickor kan leka på samma sätt som pojkar och vice versa. Det som förvirrar henne är när det dyker upp en dramatisering där en flicka måste bevisa detta och övervinna mobbarna. "Men varför får hon inte vara med?" Paradoxen är uppenbar - genom att visa hur fel inställningen är, så etablerar man inställningen som norm och motsatsen som avvikande.

Jag föredrar de böcker (otroligt få) där det aldrig en framgår att det skulle vara något konstigt eller avvikande med modiga tjejer och docklekande pojkar. Det är dags att man börjar producera sånt istället även på TV - då ger sig könsnormerna enklare än om man braskar på med det som huvudbudskap.

Andra boktips:
Nöff, nöff Benny
Malla-böckerna av Eva Eriksson


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: