måndag 24 september 2007

Kommandoran och framtidens fattighus

Lördag: Jag jobbar med avhandlingen
Söndag: Per jobbar med avhandlingen
Våra barn kommer växa upp och tro att helger inte är nåt som existerar.

Barnkullarna ska tydligen börja växa även hos högutbildade, som tidigare mestadels fick bara 1 barn, ibland 2. Anledning? Samma anledning som bondesamhället hade stora barnkullar, någon måste försörja mor och far så de inte hamnade på fattighuset.
Vår generation kommer bli som en cynisk Kung Lear som drar runt mellan sina barns gårdar, mer och mer paranoid och bitter.
Pension?
Tack, de pengarna försvann när 40-talisterna med hjärtproblem och lungskador drog in på sjukhemmen och krävde sin plats i rampljuset som alltid. Sjukhusen får göra sig beredda på att sötebrödsdagarna med martyrgenerationerna (20- och 30-talisterna) som "inte vill ligga någon till last" nu är över. 40-talisterna kommer kräva 24-timmarsservice med sjukpersonal, rabatter på allt från teater till p-platser, prioritering av alla "seniorsfrågor", gratis tandvård, gratis datorutrustning, pensionärsvillor etc, etc. Om inte kan de hota med röstbojkott och trycka på alla sina före detta lärjungar inom media och politiken som fick sin första anställning tack vare dom.

Vi från 60-talet och framåt, har redan skuldlagt oss till graven med studiemedel eftersom vägen till frälsning sades vara högutbildning och åter högutbildning. Lägg till det skenande bostadspriser och att alla hyresrätter numera blivit bostadsrätter ägda av... ja ni vet. Ett ändrat pensionssystem som medför att endast de som jobbar heltid från 23 års ålder har en chans i helvetet att skrapa ihop pensionspengar, medan de som pluggar vidare, forskar, skaffar barn eller helt enkelt hamnar på deltidsjobb ligger pyrt till.

Särskilt om vi än en gång betänker lån som ska återbetalas omedelbums och därmed gör att ingen har råd att pensionsspara - om inte mamma/pappa 40-talist agerar räddaren i nöden och får oss att känna oss som eviga 20-åringar. Särskilt som man dumförklaras av varje rabiat 60+:are som hävdar att pensionsavgångarna kommer skapa en katastrof i kompetensförlust. Som om INGEN någonsin gått i pension tidigare, innan 40-talisterna. Som om vi är handfallna utan gråkoftor som fortfarande anser att epost är en "trend" och en farlig sådan dessutom...

Vi kommer leva på våra föräldrar som slapp knäckande studielån och tunga bostadslån, vi kommer leva på våra barn genom att ta vårdnadsbidraget för att passa våra barnbarn - så att vi klarar den dagliga ekonomin. Tro mig, fattigstugorna kommer åter.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

rolfnilsson2001 sa...

Fattighusen återuppstår och antalet individer utan ett eget tryggt hem i Sverige ökar från år till år utan att någon lyfter ett finger för att denna trend ska brytas och det faktiska antalet hemlösa ska minska. Istället döljer vi bristen på billiga hyresrätter och gömmer människor i behov av dessa inom socialtjänstens och frivilligorganisationernas svindyra ”här har du för att du är fattigboenden”. Dessa "fattighus" finns i praktiken endast där för att sysselsätta redan etablerade människor. För att fattighusen skulle leda människor tillbaka till samhället med ett eget tryggt hem finns varken forskning eller någon sanning som stöder.

Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa
Tel: 0736-76 42 86