onsdag 4 juni 2008

Kejsar Garthon till attack mot pöbeln

Jag har ingen aning om det beror på långvarig konsumtion av alkohol, marijuana eller limstift, men Garthon och Rosenberg borde förtidspensioneras till ett hem för hjärnskadade f.d. radikaler. Nu går Präktige Per ut och försvarar Tiinas sanslösa påhopp på ett gäng sjungande lustigkurrar:
Bra Tiina! Tack för ditt angrepp mot den fisförnäma högtidlighet som alltid har
omgett den så kallade spexkulturens allra mest mansgrisiga och gymnasiala
svinaktigheter!

Notera att Per tycker det är bra att Tiina attackerar "den fisförnäma högtidlighet" som det tydligen innebär att göra en spex-sång. Man undrar var Hans Alfredsson tänker om detta? Och vad Tage Danielsson, vår främste ordkonstnär under 1900-talet, skulle ha sagt om den unkna inställningen? Jag är glad att han slipper bevittna det hela. Extra patetiskt blir det att gå i försvar för Professor Tiina "satsar man på traditioner ska man satsa på de finkulturella traditionerna och inte något vulgärt spex" Rosenberg. (Sydsvenskan)

Har Garthon rökt upp sänghalmen eller har jag gått genom spegeln och befinner mig i världen där spex är fisförnämt och Schuberts pianokonserter är "folkligt"?

Om man bortser fullständigt från det faktum att stora delar av sången kan tolkas lika gärna som en kritik mot marknadsanpassad konsumtionshysteri,
om man bortser från att det var en fånig liten visa på en sluten tillställning,
om man bortser från att reaktionen saknade all proportion till händelsen (inte striptease, publik förnedring av studenter, hets mot folkgrupp - en ganska harmlös visa),
så kvarstår ett ovedersägligt faktum som alla dessa gråhåriga ego-rebeller gärna vill förtränga:

Tiina Rosenberg är professor och besitter en maktposition både inom universitetet och inom den mediala världen som ger henne ett enormt övertag mot andra som står lägre i den sociala hierarkin. Hennes attack var lika vidrig som om en lönnfet ministergubbe hade attackerat en grupp yngre parti-aktiva inför en hel kongress. Det är extra ironiskt att könsmaktsordningens löpsedels-ansikte väljer att helt bortse från denna aspekt i det inträffade. Inte lika lätt att rikta det där kritiska strålkastarljuset mot sig själv...?

Och vilket vidrigt språkbruk Präktige Per "jag jobbade på Lundagård 1968-69" Garthon själv använder sig av. Har han ens läst vistexten? Hur har han mage att såga ned dessa killar och deras uppträdanden så kategoriskt i pressen? Förtjänar spexare bara förakt och okvädningsord, inte ens den minimala respekt man ger personen som tillhandahåller "hushållsnära tjänster"?

I egenskap av mörkröd vänster och feminist in i benmärgen betackar jag mig för all association med dessa halvsenila moraliska vrak och uppmärksamhetssökande ångvältar. Ni talar inte för mig, inte för arbetarna, inte för kvinnorna, inte för feministerna, inte för de radikala, inte för någon annan än er egen verklighetsfrånvända bild av er själva.
Det är Du som är kejsaren Per, inte ett gäng småbarnsfäder som sjunger på sin fritid. Det är Du som är spritt språngande naken Tiina, inte en tråd har du som skyler över ditt beteende för vad det är.


Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Jocke Karlsson sa...

Ok, kommer också från ett arbetarhem är också röd och pluggar nu i Lund och jag tyckte spontant att Tiinas grej var... befriande.

Alltså den studentikosa "kulturen" här i Lund är nästan kvävande...

Visst, inte schysst att avbryta ett framförande och visst, gruppens intentioner kanske inte var sådana (som du tar upp i din förra post).

Men att 500 akademiker ska sitta på fin middag och skratta åt att folk har slagits för rätt till mat och husrum, blir i det lundensiska samanhanget ytterligare ett led i en studentikos överklass-kultur.

Som står mig upp i halsen.

Därför tycker jag som Garthon att det är skönt att alla inte bara stryker det medhårs hela tiden, även om det kanske inte var det bästa sättet att framföra sin kritik på.

(och självklart pratar jag då inte för alla som delar min situation och bakgrund, lika lite som tiina eller du gör det. Men ingen av oss har väl hävdat det?)

MJE sa...

Som uppväxt i Lund är jag enbart tacksam för Tiinas utbrott. Hon har ingenting att skämmas över. Att ingen annan reagerade, och att man försöker sopa det under mattan genom att kalla det för spex, säger mer den akademiska kulturen i Lund än något annat. Jag tar det som att man faktiskt håller med om att demokratiska rättigheter är gnälliga fjanterier, på samma sätt som sexister och rasister faktiskt håller med sexistiska och rasistiska skämt.

Maria Vosa sa...

Tacksam för att Professor rosenberg beter sig mot några personer på ett sätt som på alla vis är värre än den dåliga smak visan må vara uttryck för?

Kanske borde ni ha ett upprop till förmån för att hon får anordna alla era fester i framtiden. Då blir det pianokonserter med Schubert och Schumann. Finkultur i de högborgeliga finrummen tills alla som inte känner sig hemma i den fin-traditionen har packat sig hem till dit de hör hemma.

Jag hade gärna sett att Tiina protesterade mot sånger och traditioner som hon anser osmakliga. t ex med en offentlig protest till rektorn. Ett skrivet debattinlägg i Sydsvenskan. En insamling av underskrifter bland lundensare som ogillar tonen på festerna.

Att stå framme och skrika fuck you får bara den konsekvensen att alla som är höger känner sig bekräftade och berättigade och saboterar för alla som kommer med VETTIG kritik.

Ibland kan ens bästa vän vara ens värsta fiende. Det är vad tiina är för både feminismen och vänstern.

ann sa...

Måste säga att din blogg är en av de mest förlösande jag träffat på på länge! Välkommen att besöka min: www.levandeliv.blogspot.com - jag har länkat till din bara så du vet maakdemiker - den är verkligen värd att läsas!

Dr.Dengroth sa...

Personligen tror jag mest Garthon är tacksam över att hon drar bort lite uppmärksamhet från hans ständiga fyllestyrningar och smitningar.

Tack för en läsvärd blogg för övrigt, fick tips om den via flashback.info