tisdag 24 juni 2008

Några problem med högskoleavgifter

Jag måste erkänna att förslaget om studieavgift för studenter utanför EU gör mig kluven. Å ena sidan tycker jag det är märkligt att det fria universitet som vi har idag, som är bekostat av skattepengar, ska bära kostnaden för att utbilda andra nationers unga människor. Jag har släkt och vänner som gått tekniska utbildningar, där de flesta utländska studenter hamnar, där många hamnat inte för att de är speciellt intresserade av utbildningen, utan för att den var den billigaste. Denna sanning gäller delvis för svenskar också så klart, men de flesta svenska slackers väljer humaniora...

Men som systemet fungerar nu har knappast svenska universitet förlorat på dealen. Institutionerna får betalt för antal studenter som tar sig igenom, alltså har utländska studender i praktiken bidragit till bättre budget och möjlighet att anställa fler. När den gruppen försvinner, och det lär de allra flesta göra - det finns mer prestigefulla universitet, i länder med med allmänt användbara språk, och billigare levnadsförhållanden - så kommer i slutändan dessa utbildningar drabbas av mindre inkomster. Så vem är då vinnare? Regeringens budget. Men det är lätt att vara dumsnål.

All undervisning kräver en kritisk massa, både i antal lärare och i antal studenter. Det är också bra att få komma i kontakt med andra människor från skilda kulturer. De nätverk som kan etableras på grundutbildningen kan bli en enorm tillgång när de utexaminerade återvänder till sina hemländer, eller flyttar vidare till nästa land och samtidigt har kvar band till sitt alma mater. På den vägen kan projekt och större forskningsmedel komma in. Är det verkligen så dåligt att det finns ett gäng högutbildade indier, kenyaner och kineser som tillbringat en längre tid i vårt land, har kontakt med våra universitet, och kan relatera till svenska intressen? Är det bättre om de slår ner rötterna i Polen istället?

Om SFS verkligen vill kämpa emot det här förslaget, vilket de säger sig vilja göra, då skulle jag rekommendera att de börjar tala i det enda språk Alliansen förstår - pengar och prestige.
T ex kostanden av att införa stipendiesystem, administrera inbetalning av avgifter osv. På allt fler plan verkar regeringen jobba hårt för att minska arbetslösheten genom att införa mer kontroller, myndigheter, byråkrati och övervakning (FRA lär väl bli vår största myndighet). Inte för att jag gillar liberal politik - men jag trodde denna sortens statlig administrations-hysteri hörde hemma mer i vänster-lägret...


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: