måndag 2 juni 2008

Makt gör rätt tycker Rosenberg

Veckans absolut mest absurda händelse i lilla Sverige måste väl vara när Tiina Rosenberg på promoveringsmiddag i Lund, i egenskap av professor och företrädare för seniora humanister, får ett utbrott som aldrig skulle accepteras i ett filmmanus. Under ett framträdande av spex-gruppen Last Call, en visa kallad "Folkets Rättigheter" rusar hon upp innan den ens är över och börjar skälla ut ensemblen. Hon avslutar det hela med att skrika "Fuck you, fuck you, fuck you" och springa därifrån. Hade det inte suttit 500 vittnen hade jag aldrig vågat tro att människan kunde betett sig så obalanserat och vidrigt.

Det finns flera aspekter som gör mig arg. Mig som är blodrött vänster och som kommer från en blodrött vänster släkt som alltid varit akriva inom arbetarrörelsen.

För det första: Tycker du inte om det som sägs? Tough! Det kallas yttrandefrihet och är en av de rättigheter som folk dödats och dödas för runtom i världen och i vårt eget land. Om det inte handlar om hets mot grupper och uppmaning till våld och brott mot oskyldiga har man ingen jävla rätt att attackera någon som framför en sång eller en text.

För det andra: Rosenberg hör till en grupp akademiker som gör mig allt mer förbannad. Under många år har de byggt upp en ullig, vadderad bild av sig själva som radikaler, rebeller, stolta över sitt utanförskap. Vilket är helt okej. Till dess man plötsligt besitter makten i form at fast anställning, hög position, rejäla forskningsanslag. Att då inte ta konsekvenserna av sin egen lära och inse att man har tolkningsföreträde och en maktposition gentemot andra är patetiskt. Tiina Rosenbegr är en professor som attackerar och trakasserar socialt lägre rankade och yngre personer i sin närmiljö. Enligt hennes egen forskningslogik är detta förkastligt.

För det tredje: Om hon hade invändningar mot sången kunde hon ha tagit upp det efteråt med rektor på ett sansat sätt, eller skrivit en krönika i en dagstidning (till skillnad mot oss vanliga drönare har hon gräddfil in i den offentliga debatten). Hon kunde ha ondgjort sig hur mycket som helst för alla som orkade höra på. Det är hennes rättighet.

För det fjärde: Är texten verkligen en attack på vänstern? Jag tycker den kan tolkas på mer än ett sätt. Det kan även tolkas som en vass satir över dagens marknadsanpassade konsumtionssamhälle där rättighet likställs med att ha nya volvon och kabel-TV. Kampen för ett bättre samhälle såsom den bedrevs på 60-70-talen har övergått i kampen för den egna snöda vinningens skull.
Alla ska ha rätt att köra bil av ganska ny modell
Alla ska rätt till kyckling när det blir fredagskväll
Alla ska ha rätt att ha en villa annars mår vi psykiskt illa
Vi sitter i samma båt. Tillsammans hjälps vi åt

Vare sig den skrevs med blå ögon eller röda gör ingen skillnad. Om du vill protestera mot en satir-sång - låt bli att skratta!

Jag var förbannad tidigare idag, men efter Rosenbergs "avbön" i Sydsvenskan på eftermiddagen blev JAG rosenrasande. Först säger hon:
– Det kanske finns för många som inte har någon naturlig hemvist på
universitetet, som inte är inlemmade i den akademiska kulturen och som inte kan koderna. Hade jag varit en äkta lundensare hade jag kanske förstått att det här var något fint och det är mycket möjligt att det var min arbetarklassmässiga vänsterpolitiska ryggmärg som reagerade och som vanligt ledde mig fel i sådana här sammanhang.
Jag är den första som studerade på universitet i min släkt och jag betackar mig Tiinas "förklaring" att det var hennes vänsterpolitiska ryggmärg. Det var reptilhjärnan och inget annat och att dra ned mig i ditt träsk är att lassa oförätt på denna osmakliga sörja. Men det hela blir totalt patetiskt när hon sedan går vidare med att söga:
– Vågar man inte ha lite bättre koll på underhållningen? Det hade varit
bättre om man hade tagit fram en flygel och spelat Schumann eller Schubert,
satsar man på traditioner ska man satsa på de finkulturella traditionerna och
inte något vulgärt spex.

Halledudanedå! Ingen Schubert!!!?? Ja JAG skulle då känna mig oerhört mycket mer hemma med klassisk pianokonsert istället för lite småhurtig hemmasnickrad sång. Vem fan tror hon att hon är!?! Ska hon säga åt oss att satsa på "FINKULTUR"! Och om vi inte gillar det - vad är vi då. Maskar som förtjänar att trampas under hennes designer-skor?

Antingen är hon psykiskt störd eller gravt alkoholoserad. Jag skiter i vilket, bara hon tvångsomhändertas inom en snar framtid.

OBS! Man blir inte professor utan att kunna "koderna" - tro mig.


Andra bloggar om: , ,

9 kommentarer:

rim sa...

Mycket bra inlägg. Själv är jag "white trash" som har lyckats bli akademiker och hennes von oben med klassisk musik var verkligen en klassmarkering.Jag är tom förtjust i dansband. Denna avbön från Tiiiiina var mer skrämmande än utbrottet. Jag har själv lätt att ge fingret men det är inte lika högljutt.

ann helena rudberg sa...

Men det är synd om henne, som jag skriver i min blogg. Tänk att vara född med en vänsterryggmärg. Det kan inte vara lätt!

Hon är bara isberget, som syns ovanpå allt som finns i den svängen.

Se också min blogg annhelenarudberg.blogspot.com

Maria Vosa sa...

jag är född med vänsterryggmärg och den har aldrig fått mig att bete mig så vidrigt. Tvärtom har den alltid manat mig att bemöta andra människor med respekt, inte för att de har en viktig social position, utan för att alla människor har samma rättigheter.

Tiina kan säga vad hon vill, hennes beteende är varken representativt för vänstern, för arbetare eller för feminister. Som om jag skulle få fnatt och attackera en annan människa och sedan påstå att det berodde på att jag är akademiker, eller född i oxens tecken, eller brunhårig...

Anonym sa...

Jag tror helt seriöst att människan har någon form av störning som hon vare sig fått diagnos på eller behandling för.

Nicklas Eriksson
http://arbetarperspektiv.blogg.se

Doktoranden sa...

Tiinas beteende finner jag mer skrattretande än någonting annat. Att hon skyller sitt beteende på sin "vänsterlagda sida" är väl mer något att skaka på huvudet åt och skratta ännu mer. Det är nog snarare att situationen för mig uppspelar sig som komisk.

I alla fall, varför bekymra sig? Jag skrattar och låter kvinnan få skämmas där med struten på huvudet.

akademiker till slut sa...

Tack, tack tack! Du är den första som har fattat(i media/bloggvärlden) vad sångtexten handlar om. Jag har själv sett nummert flera gånger Live och som vanligt ingår det även en introduktion eller försnack. I detta säger dom alltid något i stil med att "vi är 70-talister och var inte med när folk demonstrerade på riktigt men nu vill vi säga ifrån". Hela låten är sedan en demonstration över hur fokus har flyttats från det som verkligen är värt att demonstrera för, som mänskliga rättigheter, till dagens totala individfokusering och allt som jag vill ha är en rättighet.
I grunden är hela sången, om något, faktiskt en riktig vänstersång vilket gör hela Rosenbergsreaktion ännu mer "rolig". Nästan hela gruppens repertoar bygger på två teman, att driva med de riktigt välbeställda samt att skratta åt den typiske, inte alls så häftige, medelklasssvensson. Kanske inte lika bra som Galenskaparnas Claes Eriksson men ändå med samma icke partipolitiska men ändå politiska satir med en anstrykning av "vänster".
Lite kul är det också att det ofta nämns studentspex, studenttraditioner etc. i samband med den här incidenten, när gruppen utgörs av fyra förvärvsarbetande småbarnsfäder som inte pluggat på ett decenium.

Anonym sa...

Tjaa...
Personligen tror jag R Schumann ler i sin himmel åt det inträffade. Om inte annat så omsatt till dåtiden kan man dra paralleller till texttekniken, dvs att låta dubbeltydigheter vara ett konstnärligt uttryck. Scumann var mer svärmisk till sin natur och ironiserade inte direkt mot småborgerligheten, att han skulle gillat den - det är dock tveksamt (dvs småborgerligheten).

E Eneroth

Ejröding sa...

Som uppvuxen under kommunistisk diktatur och därmed ha sett hur detta av andra (okunniga) så hett efterlängtade system fungerar i praktiken så kan jag bara säga en sak:

Jag kommer aldrig, aldrig, aldrig att bli en vänstermänniska, och jag kommer aldrig, aldrig, aldrig att kunna se på vänstermänniskor som annat än politiskt naiva och i överlag okunniga.


Men ditt klarsynta inlägg om Tiina och hennes pseudoforskning och hennes beteende ger mig faktiskt lite hopp om att det trots allt finns vänstermänniskor som kan se saker ur ett verkligt perspektiv.


Så här måste jag buga mig och säga: Bra skrivet!

Anonym sa...

Hmm

Just därför blev hon så provocerad, månne?