lördag 17 november 2007

Brott & Straff i Medieversum

Några av de konstigaste episoderna i gamla Stålmannen-tidningen var Bizarro-världen, där allt var tvärtom och absurt Ibland känns det som om det var en förebild av den värdebild som utmålas av medierna idag. Små händelser förstoras till jättelika skandaler medans korruption på hög nivå blir en liten undangömd blänkare. Vad som saknas i Sverige efter det att den oftast riktigt lysande TV-satiren DHH (Detta Har Hänt) lades ner (varför!??) är politiks satir på hög nivå. Motsvarande geniet Jon Stewart i The Daily Show. Schyfferts kortvariga program i kanal 5 som byggde på den idén föll tragiskt kort. Det blev inte så mycket en skarp titt på politiker och medias hantering av politiken, som ett rent slapstick-program med en hel del stjärthumor. Det närmaste som går att komma denna högsta form av humor är nog Starkt Material i P3 - de visar att det går att göra hysteriskt roliga analyser av politik och media i dagens Sverige. Lyft upp det programmet på TV-nivå. Eller förresten - gör inte det, för SVTs ledning får nog diarré bara av tanken att producera något genuint utmanade och skarpsinnigt.

En märklig händelse i veckan var det uppenbart taffliga försöket av en PR-spindoktor på Prime att rädda moderaternas anseende med att försöka få bloggare och media att uppmärksamma en ihopklippt video på Youtube med exempel på Mona Sahlins kortaffärer och obetalda räkningar. Sveriges radios P1-program Medierna (makes my lördagsmorgon any time) ringde upp snillet och undrade vad han höll på med. Tydligen hade det inte räckt med att läcka ut filmen igen på Youtube och se till att höger-bloggare skrev om Sahlins fadäser - drevet ville inte gå igång så han försökte knuffa igång ytterligare nätskribenter. Varvid en del tog illa vid sig av de övertydliga knuffarna och blåste i visselpipan. Är detta det bästa Sveriges spin-doktorer kan komma upp med kan vi alla ta det lugnt.

Högerpopulisterna verkar genuint förvånade över att deras ploj inte funkat. Här är varför: Sahlins felsteg, idiotiska som de var, resulterade i det enda kännbara straff politiker kan få - time out. Och i hennes fall troligen posten som statsminister dessutom. Jag är inget fan av Sahlin, men i brottsliga termer så har hon "avtjänat" sitt straff, till skillnad från de horder av laglydiga moderater som nu avslöjas som de nyliberala gör-som-jag-säger-inte-som-jag-gör skattefifflar de alltid varit. Flera av dem kan säkert göra comeback om några år, ångerfyllda och nyfrälsta. Men inget PR-snille kan få dem helgonförklarade genom att bara dra fram gammalt överspelat smutsigt byk hos sossarna.

Apropå att motvilligt ta ställning för individer man har föga till övers för: Britney körde tydligen över ännu en paparazzos fot när hon skulle ta sig från ett hotell. Fotograferna omringar bilen och flyttar inte på sig trots att de blir ljudligt ombedda att göra det. Så när hon backar kör hon över en av deras fötter. Buhu. Allvarligt talat, om nån är så j-a puckad att de inte flyttar på sig för en rörlig bil får de väl skylla sig själv! Om jag var BS skulle jag låta bli att flytta bilen nästa gång, men stämma skiten ur samtliga närvarande för egenmäktigt förfarande och kidnappning, eftersom de inte vill låta henne utnyttja sin medborgeliga rätt att förflytta sig. Suck it up eller skaffa ett riktigt jobb!


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: