onsdag 4 juli 2007

Så nära - så fjärran...hoppas jag!

Det är med grannländer som med syskon - å ena sidan har man uppväxten, händelserna och ramarna gemensamt, å andra sidan kan storasyster/lillebror plötsligt säga, tycka och bete sig på ett sätt som vore de totala främlingar. Så är det med Norge t ex, ett vackert, förunderligt land där människorna alltid låter uppåt - t o m när de är deprimerade.
Man kan avundas dem mycket: vacker natur, tappert motstånd mot nazisterna, olja - men att de är ett av bara två länder som totalförbjöd "Life of Brian" är inte en av dem (Israel var land nr 2). Nog för att Kd lyckats halka in i Riksdagen här hemma, och därmed gett ett forum för en än mindre grupp inom partiet som hör hemma i 1600-talets Puritan-kolonier. Men allt detta förbleknar inför de uppenbara Högprotestantiska lagar som lever kvar i Norge trots att de vill ge skenet av att leva på 2000-talet.

Tydligen har de ingen "religionskunskap" i skolan, utan "kristendom med religions- och livsåskådning". Inte nog med det - som det står att läsa i SvD:
"norska staten behållit en paragraf i skollagen som anger kristendom som "övergripande mål" för undervisningen"
Är du kristen lilla vän?

Nu har iallafall ett gäng tappra föräldrar slutligen lyckats få rätt i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter - en sådan uppläggning av ett skolämne, med sådana uttalade mål, strider mot de demokratiska principerna och mänskliga rättigheterna i samhället. Visserligen var domslutet snubblande nära att gå annorlunda - 9 mot 8 - men prejudikatet är fastställt.

Jag har inget emot kristendomsundervisning - men antingen ska det ske i en rättvis miljö som belyser även de andra stora religionerna på ett rättvist sätt, och ger en historisk bakgrund till dem alla (samt gärna även exempel på mindre religioner i ett globalt perspektiv) - eller så får den sortens vinklade undervisning ges i kyrkans regi och vara frivillig. De som vill skicka sina barn till söndagsskolor efter gudstjänsten ska naturligtvis få göra det. Men skolan är inte en religiös inrättning! Den ska vara till för ALLA!

Att våra fega politiker öppnat dörren för allsköns segregering med religiösa friskolor (må de vara Livets Ord, muslimska eller Plymothbröderna) ger mig mardrömmar. Skolan är den grund på vilken all demokrati vilar. Vad är det för grund som läggs när barn indoktrineras i olika samfund utan att ens ges chansen till att få höra om alternativa idéer och erfarenheter? Att skriva en skolplan som säger att man ska undervisa objektivt är inte värt appret det är skrivet på - om barnen får samma sorts undervisning som i vanliga skolan skulle de aldrig vara intresserade av att bilda egna. Önskar jag hade ork att bekämpa denna cancer på smahällskroppen...

Inga kommentarer: